Sajnos nem vagyok nagy lekvár rajongó,mert számomra túl édesek. Idén azonban megakadt a szemem a Lidl Cukor STOP lekvár tartósítóján. Igaz manapság mindenki próbál tartósítószer mentes ételeket fogyasztani és készíteni,de ugyan ekkora figyelmet kap a cukormentesség is.
Az első kísérlet szamócával történt. A lekvárt 3 kg szamócából készítettem.
Ha a tartósítószer csomagolását elolvassuk,a hátulján láthatjuk,hogy 1 kilónként 1 zacskó szükséges az elkészítéshez.
A szamócát pépesítsük (ezt lehet krumplinyomóval vagy botmixerrel is) attól függően,ki mennyire szeretné darabosra. A pépet jól keverjük el a szükséges mennyiségű tartósítóval. Ha sűrűbbre szeretnénk,adhatunk hozzá 1 db citrom levét. (Ne felejtsük el,hogy ez savanyúbb ízt ad a lekvárnak.)
A keveréket forrástól számított 5 percig kell főzni és még forrón mehet is az üvegekbe. Ezután rakjuk száraz dunsztba és hagyjuk kihűlni.
Már el is készült a lekvárunk :)