Házi kolbász
Hozzávalók:
10 kg sertéshús(darált)
22 dkg só
10 dkg őrölt pirospaprika
8-10 gerezd fokhagyma
3 púpos tk őrölt feketebors
2 púpos tk őrölt kömény
sózott sertés vékonybél(Böllér Kft.)
A darálthúst tegyük egy akkora edénybe,amibe majd kényelmesen össze tudjuk keverni a fűszerekkel.
A fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomón és keverjük hozzá a pirospaprikát. Kevés vizet engedjünk fel ,így a paprika, a húshoz keverve egyenletesebben oszlik el. Az így kapott keveréket és a sót adjuk hozzá a húshoz,majd alaposan keverjük el.
Ezután szórjuk meg borssal és köménnyel,majd ezt is keverjük össze. Pár szem egész köményt hozzákeverve izgalmasabb ízhatást érhetünk el.
Áztassuk vízbe a beleket,mikor megpuhultak már tölthetjük is a kolbászt.
Majd pározzuk őket és mehetnek is a füstölőbe,vagy frissen sütve is fogyaszthatjuk.