Végre megkezdődött a bodza virágzás,most pont tökéletes az idő,hogy begyűjtsünk néhány virágot a bodzaszörp,vagy ital elkészítéséhez. Még nincsenek elnyílva a virágok,és még bimbós állapotúval is találkozhatunk,így még biztosan nem vagyunk elkésve.
Ha kicsit kimozdulunk a városból,vagy városszélen,faluban lakunk,hamar belefuthatunk egy-egy csábító bodzabokorba. Ilyenkor nem árt ha van nálunk egy zacskó amibe beleszedhetjük,mert a virágpor az eléggé hullik belőle és könnyen mindent megfog. Metszőolló nem feltétlenül szükséges,kézzel is könnyen le tudjuk törni a virágokat.
Ha megvannak,akkor száraz helyre terítsük ki őket,hogy megszáradjanak. A már száraz virágokat le tudjuk fagyasztani,így télen is készíthetünk belőlük italt. A fagyasztáshoz kb. 10 virágot szoktam egy zacskóba tenni és úgy lefagyasztani,hogy amikor előveszem már ne kelljen számolgatni. Ha a virágok feltűnően nagyok,akkor 6-7 db is elég lehet belőlük.
Ezután már nincs más dolgunk,mint elkészíteni a bodzaitalt. Szükségünk lesz hozzá:
-10 fej bodzavirágra
-1 teáskanál citromsavra
-1 db citromra felkarikázva
- 30 dkg porcukorra
Ha valaki nem szereti annyira édesen,elég bele 20-25 dkg cukor is.
A hozzávalókat a cukor kivételével egy 5l-es vízzel teli dunsztosüvegbe összekeverjük és egy éjszakát/napot állni hagyjuk. Utána beletesszük a cukrot,majd leszűrjük és már ihatjuk is,vagy melegebb napokon betehetjük a hűtőbe!