A karácsonyi készülődés elengedhetetlen szereplője a bejgli. Bonyolult süteménynek hisszük,pedig valójában azért nem annyira az.
TÉSZTA RECEPT
75 dkg liszt
21 dkg vaj
6 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
2 tojássárgája a megkenéshez
A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni,a tejet meglangyosítjuk,dobunk bele egy kockacukrot/kiskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A száraz alapanyagokat összekeverjük,hozzáadjuk a vajat és az élesztős tejet,majd összegyúrjuk és 4 részre osztjuk. Körülbelül fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket.
DIÓS TÖLTELÉK RECEPT
20 dkg darált dióbél
20 dkg porcukor
1 ek baracklekvár
1dl tej
1 citrom lereszelt héja
mazsola
A tejet a porcukorral és a lekvárral felforraljuk, hozzáadjuk a diót, a citromhéjat és a mazsolát majd elkeverjük. Ha a töltelék túl folyós főzzük még egy kis ideig,de adhatunk hozzá reszelt mézeskalácsot is. A mazsolát ízlés szerint elhagyhatjuk.
MÁKOS TÖLTELÉK
20 dkg darált mák
20dkg porcukor
2 ek méz
1ek baracklekvár
1 dl tej
mazsola
A tejet a porcukorral és a lekvárral felforraljuk, hozzáadjuk a mákot,kicsit még forraljuk. A töltelék könnyen kenhető legyen. Ha túl sűrű hígíthatjuk forró tejjel. A mákos töltelék meghűlve kissé sűrűsödik.
Ha kihűltek ,vegyük elő a tésztánkat és lisztes gyúródeszkán nyújtsuk ki,kenjük meg a töltelékkel (ha túl sok töltelék kerül bele,könnyen kirepedhet),tekerjük fel őket és tegyük a tepsibe egymás mellé. Hagyjunk nekik helyet,mert a sütőben még megdagadnak.
A tetejüket és az oldalukat kenjük meg tojássárgájával,villával bökdössük meg őket és egy éjszakát pihentessük majd másnap ismét kenjük őket át,bökdössük meg őket majd süssük aranybarnára őket.