Végre itt az ideje a húsvéti tojásfestésnek. Ha még nem tettük meg és idén kipróbálnánk valami újat,akkor a tojásokat megfesthetjük természetes anyagokkal is. Használhatunk hozzá pl.: spenótot,őrölt kurkumát,hagymahéjat,lila káposztát.
Az alábbi tojások céklával és hagymahéjjal készültek.
Szükség lesz hozzá maximum 20 DEN-es harisnyára,madzagra,lábosra amit nem sajnálunk,céklára,különböző növények leveleire(pl.:pitypang,rozmaring,tyúkhúr) és persze a főt tojásokra.
Először 1l vizet tegyünk a lábosba,ehhez öntsük hozzá 0,8-1 kg ecetes céklát levével együtt és kb. 4 evőkanál ecetet. Tegyünk hozzá legalább 5 vöröshagyma buroklevelét. Ezt az egészet forraljuk fel.
Amíg felforr készítsük el a tojásokat. A választott levélkét,fektessük rá a tojásra,majd a harisnyadarabot fektessük rá és minél jobban húzzuk meg rajta. Ha elég feszes kössük meg szorosan.
Ha kész a festékünk akkor mehet is bele a tojás. Ilyenkor a lé már ne forrjon nehogy megrepedjenek a tojások. Minél tovább marad a lében annál sötétebb színe lesz. Én úgy 3 órát hagytam bent.
Ha elkészült vegyük ki őket,és óvatosan bontsuk ki a harisnyából és vegyük le róluk a leveleket. Ha fényesebbet szeretnénk,kenjük át őket kevés zsírral. És el is készültek a húsvéti tojásaink!
Ha nem szeretnénk egyáltalán festeni,akkor a fürj tojás magában is nagyon jól mutathat!