Ha valakinek már jó pár éves fügefája van otthon,az tudja,hogy hihetetlen mennyiségeket terem,ráadásúl sokszor 2x is egy nyáron. Ha már tele a pince az ebből készült lekvárral és pálinkával,de sajnáljuk nézni ahogy csak elrohad akkor akár aszalhatjuk is !
Erre ma már vannak speckó gépek na meg a sütő. Van aki az autó műszerfalára esküszik,de igazából szabadban nyáron a napon is szépen meg tud aszalódni. Igaz ez nem pár óra alatt fog megtörténni ahogy a gépekben,hanem inkább 10-12 nap.
Egy jól szellőző ládára,tálcára lesz szükség hozzá,amibe tud levegőzni,száradni a füge és nem párásodik be. Fontos a meleg,napsütéses idő.
Ha eső közeleg vigyük fedett helyre,nehogy megázzon. Nálunk az erkély a tökéletes hely erre a célra.Déli fekvésű, már délelőttől egész késő délutánig odasüt a nap és persze fedett,így nem ázik az aszalni való ha mégis esne az eső.
Az aszalótálcákat érdemes valamilyen szúnyoghálóval lefedni,hogy a darazsak ne tudjanak bejutni.
Elsőre kétségesnek tűnhet,hogyan lesz olyan szép korong szerű az aszaltfügénk,mint a boltokban,de aztán az aszalás vége felé valóban könnyedén felveszik ezt a formát,kicsit megnyomva segíthetünk is nekik ebben.
Az aszalványunk akkor jó,ha már nem tudunk belőle levet kinyomni. Túlságosan kiszárítani sem érdemes viszont,mert akkor kemény lesz..persze ez ízlés dolga is.
Én a végén szeretem felfűzni őket,szépen is mutat,tárolni is egyszerű lógatva. Érdemes néhány babérlevelet is fűzni közéjük,ez segít távol tartani a kártevőket és a gombákat. Vászonzsákban is tárolhatjuk a fügénket,az minden esetben fontos szempont,hogy jól szellőző,lehetőleg hűvös helyen tartsuk.